Férgek eper. Eper (növényfaj) – Wikipédia


Hogyan érzékeli a kártevő

Jellemzése[ szerkesztés ] Az epret nagy földrajzi alkalmazkodóképessége és elterjedése miatt szinte a világ minden országában termesztik. Évelő, tőrózsát fejlesztő növény, az indanövényről úgy nevezett frigó palántákkal szaporított egyedek járulékos gyökérrendszert fejlesztenek, melyek sekélyen helyezkednek el a talajban.

A gyökérzetet a levélzettel egy rövid gyökértörzs köti össze. Ebből fejlődnek ki a levelek, az indák, a virágok; ezen kívül ez a szerve tartalékolja a tápanyagokat, amely elősegíti az áttelelést. A lombozaton belül háromféle levelet különböztetünk meg: a valódi, fotoszintetizáló lombleveleket, a gyökértörzsön és az indákon található alleveleket, valamint a virágzatban elhelyezkedő felleveleket.

A fertőzött növények nem aktívan növekvő és elhervadnak. Előrehaladott esetekben vezet a rossz termés. Teljesen megszabadulni ez a probléma nehéz. A legjobb módja elleni fonalféreg lehet kellő időben történő megelőzésére. Fonalféreg - nagyon szívós és telhetetlen kártevők.

A tőrózsát alkotó darab lomblevél, hármasan összetett. Színük, szőrözöttségük, alakjuk, fogazottságuk, a fajtájukra jellemző. Átlagosan napig élnek, majd a legalsó, egyben legidősebb levelekkel kezdve fokozatosan elhalnak. Mivel ezek a növényen maradnak, gondoskodni kell az eltávolításukról. Az elhaló levelek tápanyagai a gyökértörzsbe vándorolnak, itt raktározódva segítik az áttelelést. A gyökértörzs csúcsközeinek oldalrügyeiből fejlődnek ki az indák.

Az indák nóduszain alakulnak ki az indanövények amiket az ún.

Döbbenetes, ami kiderült! Ezért áztatják egyre többen az epret sós vízben

Az eper virágzata a gyökértörzs csúcsrügyéből fejlődik. Általában egy hosszú tőkocsány végén alakulnak ki a változó számú virágból álló bogernyők. Ezek eltérő időben virágoznak, így nemcsak az érésük húzódik el, hanem a bogyóméret is változik. Féreg gyógymód felnőtteknél virágoknak 5 csészelevelük, 5 sziromlevelük, 3 porzókörük és számtalan termőlevelük van.

Fonálférgek a szamóca a legjobb módszer a harc

Az eper virágai rendszerint hímnősek, de lehetnek csak egyivarúak is. A termők a vacok felületén helyezkednek el. Megtermékenyülésük után a vacok növekedni kezd, ebből képződik az áltermés.

férgek eper

Az elhúsosodó vacok felületén találhatók meg az eper valódi termései, az aszmagok. A bogyóméret alakulása szempontjából az a szerencsés, ha minél több termő megtermékenyül, mert az aszmagtermésben lévő magvak által termelt hormonok serkentik a vacok növekedését.

A bogyó mérete, alakja, színe szintén fajtára jellemző tulajdonság. Éghajlati igénye[ szerkesztés ] Hazánkban az eper szinte bárhol termeszthető, de a számára legjobb feltételek biztosítása messzemenően megtérül. Az eper vegetációs ciklusának kezdete és befejezése függ a hőmérséklettől, ezért az ország déli részein lévő kertekben, a korábbi felmelegedés miatt héttel hamarabb kezdik meg a vegetációt.

Ez a koraiság a piacon előnyt is jelenthet, azonban ezek a növények a visszatérő tavaszi férgek eper is jobban ki vannak téve. Ilyenkor a fagyok elsősorban a legfejlettebb, legkorábban nyíló virágokat károsítják, a később nyílóak sértetlenek maradnak. Télen is, csak a keményebb hótakaró nélküli teleken fordul férgek eper, hogy a téli fagyok jelentős kárt okoznak, mert a vastagabb hótakaró alatt, akár több héten keresztül, a —30 °C-ot is elviseli.

Az eper vízigényes növény, ezért a hazai csapadékviszonyok mellett, csak öntözéssel ad magas terméshozamokat. Talajigénye[ szerkesztés ] A kissé savanyú férgek eper pH értékek közötti, magas szervesanyag- és alacsony sótartalmú talajokat kedveli.

  • Amint láthatjuk, amellett, hogy a növényi kultúrák megsemmisítése, fonálférgek kárt okozhat az emberre, és ezért azok ellenőrzése szükséges.
  • Elképesztő, mi történhet, ha sós vízbe áztatnak egy epret - videó Táfelspicc

A különböző homokos vályog- a barna homok- és a homokos öntéstalajokon fejlődik a legkielégítőbben. A gyökerek nagy oxigénigénye miatt kényes a talaj jó levegőháztartására, a pangó vizet nem bírja, cm-nél magasabb talajvízszintű területeken nem termeszthető. Szaporítása[ szerkesztés ] A sikeres termés alapja a jó minőségű szaporítóanyag. A jó palánta fajtaazonos, vírusoktól, gombás betegségektőlkártevőktől mentes, friss, életképes és szabványméretű, legalább tíz darab 8 centiméter hosszú, fejlett, ép gyökérrel és megfelelő átmérőjű gyökértörzzsel rendelkezik.

Az eper szaporítása egyszerű, könnyen elvégezhető, mivel a növény saját maga férgek eper erről, az indán keletkezett férgek eper. A gyakorlatban a különböző fejlettségű leveles tálcás férgek eper és a levél nélküli, tárolt frigó palánta a legelterjedtebb szaporítóanyagok.

A leveles eperpalánták korszerű szaporítási módszere, hogy a levéllel rendelkező palántákat nyár végén, vagy tavasszal felszedjük.

férgek eper

A tálcás palánta előállítása. A tálcás palánták alapanyagául szolgáló indanövényeket leggyakrabban a legyökeresedésük kezdetén szedik, és általában 5×5 cm-es fészkű tálcákba, vagy poharakba palántázzák. Ezekben a tálcákban erősödnek meg, itt képeznek erőteljes gyökérzetet.

A nap jele - Pók, Féreg, Hangya

Az ilyen palántákat késő ősszel, de a fagyok beállta előtt kell felszedni. A telepítés[ szerkesztés ] Az eperpalánták évig teremnek, a negyedik évben át kell ültetni. Szabadföldön a leveles palánták optimális ültetési ideje a július közepe — augusztus közepe közötti időszak.

Augusztus vége utáni ültetéskor a palánták télre való felkészülése kockázattal jár. A frigó palánták használatának nagy előnye, hogy gyakorlatilag március közepétől augusztus közepéig bármikor ültethetők Az ültetés idejét a szaporítóanyag és a termesztési cél határozza meg elsősorban, de befolyásoló tényező lehet a talajállapot is.

Vajon megőrültek vagy igazuk van?

Az eperültetvény életkorát szabadföldön hajtatásban évre tervezik, ezért telepítése nagyon gondos előkészítést igényel. A telepítés előtti talaj-előkészítés során alakítjuk ki a palánták számára optimális talajállapotot és a talaj megfelelő szintű tápanyagtartalmát.

férgek eper

A szakszerű tápanyag -ellátás alapja a telepítés előtti talajmintavétel és a minta laboratóriumi vizsgálata. Az eper számára elég a talaj felső 30 cm-es rétegéből venni a talajmintát. Az istállótrágyát ajánlatos már az elővetemény alá bedolgozni alaptrágyaként.

férgek eper

A talajt a telepítés előtt kora tavaszi ültetéshez ősszel, a későbbi ültetésekhez héttel az ültetés megelőzően 25—30 cm mélyen kell szántani, vagy felásni. Férgek eper epernek jó előveteménye lehet a kertészeti növények közül a fejes káposztaa sárgarépaa fejes salátaa zöldbaba zöldborsó és egyéb rövid tenyészidejű zöldségnövények. Epret eper után néhány évig talajfertőtlenítés nélkül nem szabad telepíteni, mert a kártevők felszaporodása és a talajuntság miatt, emelkednek a növényvédelmi kiadások, és csökken a termés mennyisége.

Szedés, szállítás[ szerkesztés ] A virágok megtermékenyülése után nap múlva érik a termés.

Navigációs menü

Az eper genetikai adottsága a folyamatos érés, amely az elsődleges terméseknél kezdődik és fokozatosan a kisebb rendű terméseken folytatódik. Ezért naponta szednünk kell, ez az érés ideje alatt összesen alkalmat jelent. Szedésre legalkalmasabbak a délelőtti órák, amikor a termés felületéről már felszáradt a harmat, de még nem melegedett fel túlságosan, ugyanis a nedves vagy felmelegedett termés gyorsan romlik, nehezen tárolható.

Friss fogyasztásra a termést kb. A termés válogatását és osztályozását már a szedéskor el kell végezni, így átrakással nem okozunk több sérülést.

Bár néhány málna rovarok hasznos növényekmások károsak a növények és gyümölcsök. Az első védelmi vonal a kártevők ellenhogy rendszeresen ellenőrzi a növények jeleit kártevők okozta károktól. Számos férgek gyakoriak málna növények, amelyek károsíthatják a lombozatgyümölcs rügyek és gyümölcsök málna növény.