Szinantrop parazita


Széll 1 A. Casulli 2 Z. Tolnai 1 E. Pozio 2 T. A szerzők az E. A mikroszatellit-elemzés eredményei arra utalnak, hogy hazánk az európai endémiás góc perifériás területe, ahol a parazita a közelmúltban jelent meg és számottevő genetikai sodródás még nem alakult ki.

Szintántropikus szervezetek Mi a szinantrop faj? Ezzel a koncepcióval olyan szervezeteket értünk, amelyek létezése emberi tevékenységhez kapcsolódik. Ha figyelembe vesszük az állatokat, akkor ez a kategória olyan fajokat is magában foglal, amelyek étrendje háztartási hulladékra, emberi táplálékra épül. Mivel az ember és életmódja jó táplálékforrás, a szinantropikus szervezetek ritkán hagyják el a településeket.

A rókák E. Ez az E. Annak ellenére, hogy ig a parazita terjedése volt hazánkban megfigyelhető, a két vizsgálati periódus között a prevalencia és az intenzitás nem változott szignifikáns mértékben. Ennek magyarázata lehet, hogy az utóbbi száz év egyik legszárazabb időszaka volt, ami az E. SUMMARY Human alveolar echinococcosis, caused by the tapeworm Parazita a bőr alól multilocularis, is the most pathogenic parasitozoonosis in the temperate and arctic region of Europe.

The prevalence of infection was The spatial distribution of the parasite was highly clumped; the majority of infected foxes came from the Northern Mountain Range and northern part of Transdanubia. The multi-locus microsatellite szinantrop parazita of the worms indicate that Hungary should be considered as a peripheral area of a single European szinantrop parazita, where the dispersal movement of foxes resulted in the spreading of the parasite from one county to another within a time period short enough to avoid a substantial genetic drift.

Based on geographic information system-based analysis, mean annual temperature and annual precipitation were the major determinants of the spatial distribution of E.

It can be attributed to the sensitivity of E. Although spreading and emergence of the parasite was observed in Hungary beforethe prevalence and intensity of infection did not change significantly between the two collection periods. It can be explained by the considerably lower szinantrop parazita precipitation before the second collection period.

Hazánkban a nemzetség három faja ismert, az Echinococcus multilocularis, az Echinococcus granulosus sensu stricto és az Echinococcus canadensis 6, 7, 37 41, Egy beteg gyógykezelési költsége elérheti a ezer eurót, a rosszabb minőségű életévek száma az idő előtti elhalálozás következtében elveszített és a betegségben leélt életéveket összegzi kiugróan magas Az as évek végéig a parazita Európában csak a történelmileg endémiás területeken, úgymint Kelet-Francia-országban, Svájcban, Dél-Németországban és Nyugat-Ausztriában fordult elő, és az emberi megbetegedések száma is viszonylag kicsi volt Az elmúlt húsz évben az európai vörös róka Vulpes vulpes populációsűrűségének és fertőzöttségi arányának folyamatos növekedése következtében ezekben az országokban a bőrön a férgek által okozott kiütések új endémiás területet állapítottak meg 3, 8.

Akvárium-paraziták a csiga

A hosszú lappangási idejű kb. A történelmileg endémiás országokat övező további 13 országban állapították meg az E. Az emberi megbetegedések száma ugyan rendszerint alábecsült, de számos autochton HAE-esetet diagnosztizáltak a történelmileg endémiás területeken kívüli országokban is az elmúlt években, és ezen esetek száma vélhetően emelkedni fog a jövőben Lengyelországban a nyilvántartott esetek száma volt ig, és ezeknek kb.

Szlovákiában az első emberi megbetegedést ben állapították meg áprilisában már 26 volt a nyilvántartott esetek száma és ezeknek több mint a felét után diagnosztizálták 1. Alábbi közleményünk célja e vizsgálatok eredményeinek ismertetése.

Európában a róka a legnagyobb számban előforduló és a legelterjedtebb kutyaféle. Rendkívül fogékony az E. A parazita életciklusában fontos szerepet játszik a róka territóriumjelölési viselkedése is, mert gyakran ürít bélsarat a pocokfélék által látogatott területeken, így a köztigazdák nagyobb eséllyel fertőződnek a bélsárral ürülő petékkel.

Kontinensünkön ezért elsősorban a rókapopuláció befolyásolja a parazita ökológiáját, felelős a környezet E. Szinantrop parazita rókapopuláción belül a parazita egyenlőtlen eloszlású, rendszerint kisszámú, szinantrop parazita fertőzött egyed hordozza a féregpopuláció többségét és üríti a peték nagy részét 23, Az erősen fertőzött hiperendémiás területeket gyakran kisebb prevalenciájú régiók veszik körül. Egyes vizsgálatok alapján a parazita előfordulási gyakorisága rókákban az évszakok közül télen, míg a korcsoportok közül az egyévesnél fiatalabb egyedekben a legnagyobb A fertőző betegségek terjedését jellemzően társadalmi, gazdasági, környezeti és ökológiai tényezők befolyásolják Az es évek óta az európai rókapopuláció létszáma a két-háromszorosára nőtt.

Ennek hátterében elsősorban a sikeres veszettség elleni orális vakcinázás állhat, de egyéb tényezők, úgymint a lakosság megváltozott, elfogadó viselkedése a rókákkal szemben pl.

A növekvő egyedsűrűség miatt a nagyobb területeken vándorló, territóriumot kereső fiatal hím egyedek a parazita földrajzi terjedését okozhatják 37, Becslések szerint az szinantrop parazita rókák kb. Az endémiás területeken a rókák növekvő szinantrop parazita a fertőzöttség előfordulási gyakoriságának növekedését okozhatta 3, A parazita hazai előfordulását rókákban elsőként szinantrop parazita mutattuk ki klaszszikus és molekuláris biológiai szinantrop parazita A Tiszántúl kivételével hazánk összes többi megyéjéből gyűjtött róka vizsgálata során öt, Nógrád és Borsod- Abaúj-Zemplén megyéből származó egyedben mutattunk ki E.

Hazánk egész területére kiterjedő, a rókák E. A novembere és februárja A panelvalamint novembere és februárja B panel között vizsgált Echinococcus multilocularis fertőzött és nem fertőzött vörös rókák Vulpes vulpes földrajzi eloszlása hazánkban FIGURE 2.

Distribution of uninfected and Echinococcus multilocularis infected red foxes Vulpes vulpes collected in Hungary between November and February Panel A and between November and February Panel B A nov. A parazita szélsőségesen egyenlőtlen eloszlása különösen az erősen endémiás régiókban figyelhető meg 6. A korábbi vizsgálatok során a parazitát csak hét megyében mutattuk ki, nem fordult elő négy megyében hazánk északnyugati felében Vas, Zala, Észak-Somogy, Heves és egyetlen megyében sem Magyarország délkeleti felében 37, Ezek a járványtani eredmények a parazita hazai terjedését jelzik, amelyben vélhetően szerepet játszott a hazai rókaállomány egyedszámának két és félszeresére emelkedése az elmúlt húsz évben.

Szinantropikus forma: definíció, példák. Szintántropikus szervezetek

Annak ellenére, hogy ig a parazita terjedése volt hazánkban megfigyelhető, a két vizsgálati periódus és között a prevalencia és az intenzitás ugyan nem szignifikáns mértékben, de csökkent vö.

Szlovák szerzők a rókák E. Összességében a parazita földrajzi elterjedtsége egyenlőtlen hazánkban, a fertőzött rókák többsége az Északi-középhegységből és az Észak-Dunántúlról származott vö. Statisztikai vizsgálatok mentesség a fertőzéstől alapján azonban egyik megyénket sem tekinthetjük biztosan E. A parazita előfordulása ebben a gazdafajban nem meglepő, mert az aranysakál és a róka táplálkozási szokásai több szempontból hasonlók.

Ahol a mezei pocok Microtus arvalisaz E. A fiatal hím aranysakál egyedek akár több száz kilométer távolságot is vándorolhatnak territórium keresése céljából, így az E. A rókák egyedszámának növekedése következtében egyes szubpopulációk új életteret kerestek, ami a faj urbanizációjához vezetett. Európa számos nagyvárosában megfigyelhető a rókák szinantróp környezetben történő megtelepedése 2, 13, Napjainkban ezt a folyamatot még erősíti az aranysakál térfoglalása, a rókák zöme ugyanis a sakálban gazdag területeken a lakott településekre és ezek peremére költözik Az urbanizálódott egyedek teljes mértékben elkülönülnek a szilvatikus környezetben élő fajtársaiktól.

Sinantropikus rovarok

A fertőzöttségük prevalenciája rendszerint kisebb szintű a környező szilvatikus környezetben élő rókákénál a táplálékforrásul szolgáló köztigazdák kisebb egyedsűrűsége miatt 2, 22, Továbbá a rendelkezésükre álló állandó, asztal giardiasis eredetű táplálékforrás miatt az urbanizálódott rókák populációsűrűsége nagyobb a szilvatikus környezetben élő fajtársaikénál 2, 13, 22, 23, Zürichben négy háztartás produkál annyi háztartási szemetet, ami már elegendő egy felnőtt róka táplálékigényének a kielégítésére.

A rókák emberi eredetű táplálékhoz való hozzáférésének csökkentése jelentősen visszavetheti az urbanizálódott rókák populációsűrűségét A környezet E. A rókák populációsűrűsége itt a legnagyobb, mert emberi eredetű táplálék és zsákmányállatok is a rendelkezésükre állnak Egyes dél-németországi falvakban és kisvárosokban a rókák egy részénél ún.

Ezek az egyedek részben a szinantróp, részben az akár több km-re fekvő szilvatikus környezetben élnek, az emberi eredetű táplálékon túl gyakran fogyasztanak rágcsálókat is, így valószínűleg jelentős szerepük van a HAE járványtanában 2, Hazai vizsgálataink során több alkalommal szinantrop parazita meg urbanizálódott rókák E. A főváros IX. A HAE azokban a régiókban jelent kiemelkedően komoly közegészségügyi problémát, ahol a kutyák jelentős szerepet játszanak a parazita életciklusában 5, Ez a jelenség rendszerint ott figyelhető meg, ahol a kutyák félvad körülmények között szinantrop parazita Kína, Közép-Ázsia, Alaszka 21, A településeken vagy a települések környékén élő köztigazda populációk egyedei az urbanizálódott, E.

A kutyák különös tekintettel a szabadon tartott, póráz nélkül sétáltatott, vadász- és pásztorkutyákra a metacestodákat hordozó köztigazda elfogyasztásával fertőződhetnek. A társállatokkal való szoros kapcsolat miatt a szinantróp környezetben az E. A fertőződéssel összefüggő tényezők vizsgálata céljából a kutyatulajdonosakat egy kérdőív kitöltésére kértük.

Összesen kutya bélsármintáját vizsgáltuk meg módosított Breza-féle oldattal végzett felszíndúsítási módszerrel 48de Taenia típusú petét egy esetben sem tudtunk kimutatni Ez és a módszer érzékenysége alapján a székesfehérvári kutyapopuláció E. Az endémiás régiókban ezek az állatok jelentik a legnagyobb kockázatot az ember fertőződésére Az újabban alkalmazott mikroszatellit-elemzés viszont egy megfelelő molekuláris módszernek tűnik a parazita genetikai polimorfizmusának vizsgálatához 5, 6, Vizsgálatunk célja ezért az E.

A hazai rókákból származó paraziták genetikai profiljai az európai csoportba tartoznak. Az 5 fő európai genetikai profil közül négy, összesen 14 genotípussal megtalálható volt a hazai mintákban 6. Az izolátumok közötti genetikai távolság statisztikailag nem függött a növekvő földrajzi távolságtól 6. Svájci szerzők szerint az újonnan endémiásnak vélt kelet- és nyugat-európai országokban a parazita már hosszú ideje megtelepedett, és a közelmúltban megállapított előfordulása csak a kórokozó iránti fokozott figyelemnek köszönhető Újabb genetikai adatok azonban számos európai országban a parazita terjedésének ún.

szinantrop parazita rossz lehelet paraziták a testben

A kontinens-sziget elmélet szinantrop parazita a történelmileg endémiás, stabil járványtanú területek képezik a kontinenst, míg ezek perifériás részén helyeződnek el a még instabil járványtani helyzetű régiók, a szigetek, ahol a parazita terjedése még zajlik.

A parazita maximális genetikai diverzitása a történelmileg endémiás területeken figyelhető meg A perifériás területek kisebb genetikai diverzitását az alapító hatás okozza.

szinantrop parazita arctisztítás férgekkel

Az alapító hatást az is megerősíti, hogy a perifériás területeken jellemzően csak egyedi profilok fordulnak elő Vizsgálatunkban Mantel-teszttel erősítettük meg, hogy a genetikai diverzitás statisztikailag nem korrelál a földrajzi távolsággal 6.

Ez az eredmény összhangban van más európai vizsgálatokkal, és megerősíti azt a hipotézist, hogy a földrajzi távolság csekély jelentőségű az E. Mikroszatellit-elemzésünk eredményei összességében arra utalnak, hogy hazánk az európai endémiás góc perifériás területe, ahol a parazita a közelmúltban jelent meg és számottevő genetikai sodródás még nem alakult ki 6. A földrajzi helyhez kapcsolódó adatok gyűjtésére, tárolására, kezelésére és elemzésére kidolgozott számítógépes rendszerek, az ún.

A parazita járványtanát befolyásoló környezeti tényezőkkel kapcsolatos vizsgálatokat nagyrészt Kínában, a kisebbik hányadukat az európai történelmileg endémiás régióban végezték 4, 10, 11, 18, 19, 20, 31, 32, 42, 44, Úgy tűnik, ezekben az országokban a mezőgazdasági művelés felhagyása és az erdőirtás különösen elősegíti a köztigazdák számára alkalmas élőhelyek kialakulását 2, Egyes vizsgálatok szerint a parazita előfordulási aránya nagyobb a víz közeli régiókban Ez egyrészt egyes köztigazdák a közönséges kószapocok és a pézsmapocok élőhelyével, másrészt a parazitapeték magasabb szinantrop parazita köszönhető nagyobb túlélési esélyével állhat összefüggésben Az újonnan endémiássá vált európai területekről nem állnak rendelkezésre hasonló adatok.

A térinformatikai rendszerek és többváltozós statisztikai modellek alkalmazásával ezért a különböző környezeti szinantrop parazita E. Hazai viszonyok között a parazita előfordulását az általunk vizsgált tényezők közül csak az átlaghőmérséklet és az éves csapadékmennyiség befolyásolta.

Negatív korreláció volt a fertőzöttség intenzitása és a vizsgált rókák élőhelyének átlaghőmérséklete között, míg pozitív korreláció volt a fertőzöttség intenzitása és a vizsgált rókák élőhelyének éves csapadékmenynyisége között Ennek magyarázata, hogy a parazita fejlődésmenetének meghatározó tényezője a peték magas hőmérséklettel és kiszáradással szembeni érzékenysége.

A peték 43 C-on pl. Német és svájci vizsgálatok során hasonló összefüggést találtak a hőmérséklet és a csapadék, valamint a végleges és a köztigazdák fertőzöttsége között 4, Paraziták kútvízben parazita elterjedtségét befolyásoló környezeti tényezők részben eltérnek a történelmileg endémiás régióban átlaghőmérséklet, évi csapadékmenynyiség, felszínborítás típusa, állandó vizek közelsége és hazánkban, mint új endémiás régióban átlaghőmérséklet, évi csapadékmennyiség 4, 42, 49, Ez a különbség részben az eltérő éghajlati viszonyokra vezethető vissza, mert hazánk éves átlaghőmérséklete és éves csapadékmennyisége jelentősen eltér a történelmileg endémiás, alpesi területekre jellemző éghajlati viszonyoktól, és kevésbé ideális az E.

Ennek következtében a belféreg az oviban földrajzi eloszlása a hazánkban észleltnél is egyenlőtlenebb Német és francia szerzők pozitív korrelációt találtak a rókák E.

Ezekben az országokban a folyamatosan magas fűvel fedett területek gyakorisága ideális életteret jelent a közönséges kószapocok szárazföldi változata számára 49, Vizsgálatunk során minecraft paraziták felszínborítás szinantrop parazita és a rókák fertőzöttsége között összefüggést nem találtunk.

Ennek hátterében a klimatikus különbségeken túl az is állhat, hogy a közönséges kószapocok e változata nem fordul elő hazánkban Kínában is pozitív korrelációt mutattak ki a felszínborítás és a HAE előfordulása között 10, 11, 18, 19, 20, Ebben a térségben azonban mind a köztigazda fajok összetétele, mind a klimatikus viszonyok jelentősen eltérnek a hazai viszonyoktól. Az európai rókapopuláció létszáma, fertőzöttségének prevalenciája, valamint a HAE előfordulása jelentősen nem változott ebben az időszakban 3, 25, Az európai rókapopuláció sűrűsége az elmúlt negyedszázadban, jellemzően antropogén hatások miatt a két-háromszorosára nőtt, és Európa-szerte megfigyelhető a rókák urbanizációja 3, 8, 13, A fentiek miatt a parazita rövid idő alatt átterjedt a szinantrop parazita számos, korábban nem endémiás területére, és jelentősen megnövelte az ember fertőződési esélyét.

Szantántropikus növények

Mind a történelmileg endémiás, mind az újonnan endémiássá vált területeken növekszik a rókák fertőzöttségének és a HAE-nak az előfordulási gyakorisága 9, 33, A korábban stabilnak gondolt járványtani helyzetben gyors, dominóelvszerű változások történtek.

A parazita elleni védekezés komplex feladat és nehéz, mert az E. A prazikvantel egy hatékony, de nem felszívódó galandféreg-ellenes készítmény. Az európai rókapopuláció prazikvantel-tartalmú csalétekkel történő kezelése csak a rókák aktuális E. Ez egyrészt irreálisan magas összeggel terhelné meg az európai államok költségvetését 12, 21másrészt azt is szem előtt kell tartanunk, hogy a parazita váratlan európai terjedésének hátterében részben egy hasonló beavatkozás, a veszettség elleni orális immunizálás áll.

Úgy tűnik, a rókaszám radikális gyérítése kifejezetten ellenjavallt, mert hatására a populáción belül jelentősen megnő szinantrop parazita parazitabiomassza nagy hányadát hordozó, ill.

szinantrop parazita paraziták adaptációja

Az erősen endémiás területeken indokolt a szabadban tartott kutyák havonkénti, prazikvantellel való gyógykezelése 21, 38ami még fertőződésük esetén is meggátolja a parazita peteürítését és így az ember tőlük való fertőződését. A parazitától mentes szigetek pl. Brit-szigetek számára a jogszabály védelmet nyújthat az E. A kontinentális Európa országaiban azonban az E. Úgy tűnik, hogy a kiszáradásra rendkívül érzékeny petéje miatt a parazita terjedését elsősorban a klimatikus viszonyok szabályozhatják.

Elképzelhető, hogy az E.

szinantrop parazita protozoa giardia model